Moet ik een vergunning aanvragen voor een overkapping, blokhut of tuinhuis in mijn tuin?

Het plaatsen van een terrasoverkapping, blokhut of tuinhuis in je achtertuin kan in veel gevallen vergunningvrij zijn, maar dit hangt af van diverse factoren zoals locatie, afmetingen en gebruik. Om zeker te weten of je een vergunning moet aanvragen, biedt het Omgevingsloket een handige Vergunningcheck. Met deze check ontdek je eenvoudig of je voor je werkzaamheden een vergunning nodig hebt of een melding moet doen. Na de check kun je direct starten met je aanvraag. De ingevulde gegevens worden bewaard, zodat je in de toekomst tijd bespaart bij eventuele vervolgaanvragen.
Algemene regels in Nederland voor het bouwen van een overkapping of veranda
Het plaatsen van een terrasoverkapping of veranda in je achtertuin is in veel gevallen vergunningvrij, maar het is belangrijk om de algemene regels te kennen die in Nederland gelden. Hieronder staan de basisvereisten waar je overkapping meestal aan moet voldoen:
- De overkapping moet in je achtertuin worden geplaatst;
- Houd rekening met de maximale hoogte van de overkapping (meestal tot drie meter);
- De totale oppervlakte van de overkapping mag niet groter zijn dan 30 m² en mag niet meer dan 50% van de oppervlakte van je tuin beslaan;
- Een terrasoverkapping mag niet worden gebruikt als zelfstandige verblijfsruimte.
Als je overkapping vanaf de straat zichtbaar is, is het verstandig om extra te controleren of een vergunning nodig is, zelfs als de afmetingen binnen de norm vallen.
Uitzonderingen
Voor terrasoverkappingen die aan alle voorwaarden voldoen, maar worden aangelegd in kwetsbare gebieden zoals oeverzones, landbouwgebieden en beschermde natuur, is in bijna alle gevallen een vergunning nodig. Twijfel je of je perceel in een beschermd gebied ligt? Vraag dan altijd een vergunning aan of informeer vooraf bij je gemeente.
Terrasoverkapping bij een huurwoning
Woon je in een huurwoning en wil je een terrasoverkapping plaatsen? Naast de vergunningsregels moet je dan ook rekening houden met de regels van je verhuurder of woningbouwvereniging. Deze instanties hebben vaak eigen voorwaarden. Zelfs als er beperkingen zijn, kan het de moeite waard zijn om navraag te doen, omdat sommige regels inmiddels versoepeld zijn.
Hoe hoog mag een overkapping zijn?
De hoogte van je overkapping is essentieel om vergunningvrij te kunnen bouwen. Er zijn regels voor de maximale hoogte van bijgebouwen, afhankelijk van de afstand tot het hoofdgebouw:
Hoogte van een overkapping aan huis, binnen 4 meter:
- Niet hoger bouwen dan 30 cm boven de vloerhoogte van de eerste bouwlaag.
- Als het hoofdgebouw één bouwlaag heeft, mag de overkapping niet hoger zijn dan dat gebouw.
- Nooit hoger dan 5 meter zonder vergunning.
- De 4-meter afstand wordt loodrecht gemeten vanuit het hoofdgebouw.
Hoogste van een vrijstaande overkapping, verder dan 4 meter van het hoofdgebouw:
- Maximaal 3 meter hoog zonder vergunning.
- Blijf binnen 1 meter van de erfgrens.
Wil je hoger bouwen dan 3 meter? Dan gelden specifieke eisen, vooral voor het dakontwerp. Het doel is dat de overkapping omliggende percelen niet onnodig beschaduwt. Voor hogere constructies gelden:
- Maximale hoogte van 5 meter;
- De hoogte wordt beperkt door de erfgrens;
- Het dak moet minstens 2 schuine vlakken hebben;
- Het laagste punt van het dak mag niet hoger dan 3 meter zijn;
- De hellingshoek mag niet boven de 55° uitkomen.
Overkapping bouwen in de buurt van water
Als je dichtbij water bouwt, heb je mogelijk toestemming nodig van het waterschap, zelfs als je geen vergunning hoeft aan te vragen. Neem contact op met het waterschap in jouw regio om dit vooraf te controleren.
Vergunning nodig voor een overkapping?
Meer informatie over het vergunningvrij plaatsen van overkappingen in Nederland vind je op de website van de Rijksoverheid. Ben je niet zeker van je zaak? Neem dan altijd contact op met de gemeente om problemen achteraf te voorkomen. Het zou namelijk erg vervelend zijn als je de overkapping weer moet afbreken.